Denison House refurbishment

Denison House is a residential dementia care home in Selby, providing care for 30 residents. Denison House is a large detached property that always provided a home to vulnerable people, but it required a significant update.

The aim for Denison House was to improve and upgrade the building and associated areas, to ensure all residents could benefit from the best care and support possible. These improvements would take into consideration the specific requirements of the individuals living with dementia, with new additions and alterations to create a safer, more comfortable living environment. *

Refurbishing Denison House

When approaching the refurbishment of Denison House, we were aware that all work would need to be undertaken while residents remained in situ. As such, the project team initiated a carefully planned programme of works to reduce disruption, which included moving residents into vacant rooms as they worked.

Soft strip outs were undertaken, new kitchen units were installed, and a new manager’s office was created. Two lounge areas were fully redecorated, and a new air conditioning system was installed, along with new boilers and associated pipework.

With Denison House providing specialist dementia care, a new colour scheme was incorporated throughout, to help better identify rooms and key areas of the building. Bedrooms were redecorated in three different colours, while bedroom doors were repainted in bright colours – a different colour for each room chosen from a recognised dementia palate.

In keeping with the new dementia-friendly colour scheme, the entrance hall and dining room were redecorated. Neutral coloured carpets were also fitted throughout.

In addition to the internal alterations, the exterior areas of Denison House benefited from the refurbishment. Existing flood lights were removed and replaced with new LED lights, and a new patio door was created by reconfiguring an existing wall/window space.

With the new door in place, the existing patio was removed and replaced. The patio now includes a ramp, with a key clamp handrail to meet Disability Discrimination Act (DDA) regulations, as well as visibility paving – coloured paving stones to aid visually impaired residents.

The external courtyard was also made safer and more accessible, with uneven surfaces replaced by new paving. Fencing was improved, lockable gates were added, and a new storage shed was installed.

A home at Denison House

Working in a live care home will always present a challenge, but the project team at Denison House were able to adjust their schedule accordingly, to ensure the refurbishment scheme ran smoothly. A great deal of consideration went into the improvements, but an even greater deal of consideration was made to minimise disruption.

Now complete, Denison House continues to provide care and support to vulnerable people. Some of the alterations of this refurbishment were subtle, some more obvious, but all have made a significant difference.